Groepstrajecten

Mindfulness & zelfcompassie: a match made in heaven

Welkom en fijn dat je deze pagina bezoekt! Je hebt de eerste stap gezet op weg naar de meest bewuste, veerkrachtige en gelukkige versie van jezelf!

Op weg naar een gelukkige levenshouding!

Bij Ayenni kan je zowel de 8-weekse mindfulness training als de 8-weekse zelfcompassie training volgen.

Je vraagt je misschien af: waarin zit het verschil?

Mindfulness en zelfcompassie horen bij elkaar. Ze versterken elkaar en het één kan niet zonder het ander. In de meeste gevallen adviseren we om eerst de mindfulness training te volgen om een degelijke basis te creëren waarop je tijdens de zelfcompassie training verder kan bouwen. 

Mindfulness maakt je aandachtig

Mindfulness leert je bewust te worden van wat er op dit moment speelt. Je komt vaker uit je hoofd en maakt weer contact met de wijsheid van je lichaam. Door mindfulness te beoefenen leer je bewust aandacht te hebben voor je gedachten, emoties, stemming en wat je voelt in je lichaam. Deze eenvoudige methodiek geeft je handvaten om je automatische reactiepatronen helder te zien hier bewust mee om te gaan. Zodat niet jouw patronen maar jij zelf aan het stuur staat van je leven, met een houding van openheid, nieuwsgierigheid en acceptatie. 

Tijdens dit hele proces blijf je zonder oordeel, vriendelijk en mild voor je ervaring. Je accepteert dat wat je niet kan veranderen. Waar je wel verandering kan aanbrengen, doe je dat door bewuste keuzes te maken vanuit een plek van innerlijke wijsheid. 

Onderzoek toont aan dat mindfulness efficiënt is voor de aanpak van stress, burn-out, depressie, angst, boosheid, slaapstoornissen, hoge bloeddruk, hyperventilatie, ... en je veerkracht en levensvreugde aanzienlijk verhoogd. Mindfulness ondersteunt je in moeilijke periodes van je leven. Meer zelfs: je wordt er gelukkiger van!

Vaak heb je met een mindfulness training al voldoende tools in handen om je leven weer in eigen handen te nemen en vanuit meer innerlijke kalmte, vrede, liefde en wijsheid te kunnen leven. Wil je je nog verder verdiepen en aan de slag gaan met zelfcompassie, heb je dit basisbewustzijn nodig om op voort te bouwen. 

Zelfcompassie: harT voor jezelf

Zelfcompassie is het vermogen om op een gezonde, zorgzame manier om te gaan met lastige ervaringen en tegenslagen. Zelfcompassie leert je je eigen ongemak, pijn en lijden erkennen als onlosmakelijk deel van het leven, en jezelf met deze ervaring te omarmen. Je ontwikkelt de innerlijke attitude om goed voor jezelf te zorgen, om vriendelijk en liefdevol te zijn voor jezelf in goede en vooral ook in minder goede tijden.

Heel belangrijk om weten is dat compassie iets heel anders is dan medelijden, dat vooral gepaard gaat met angst en sentimentaliteit. Compassie vraagt om moed en ruimhartigheid, zowel naar jezelf als naar anderen toe. Met de beoefening ontwikkel je een gezonde relatie met jezelf en meer empathie en openheid naar anderen toe. Zo is zelfcompassie een verdieping van mindfulness.

Een andere term voor compassie is "heartfulness". Deze 8 kernkwaliteiten vormen samen de essentie van heartfulness:

  • liefdevolle vriendelijkheid
  • compassie
  • gelijkmoedigheid
  • gedeelde vreugde
  • compassievol optimisme
  • dankbaarheid
  • vergeving
  • waardegericht leven

"De I AM mindfulness training is een mooi geschenk dat je jezelf kan geven. De combinatie van Westerse psychologie met eeuwenoude, oosterse wijsheid, leidt tot zelfkennis en innerlijke rust. Voor iedereen die meer wilt genieten van het leven!" - David Dewulf, oprichter van het I AM Instituut voor Aandacht en Mindfulness