Deelnemers mindfulness training

Op deze pagina vind je de begeleide meditaties en oefeningen die aan bod komen tijdens de 8-weekse mindfulness training. Veel plezier!

Bodyscan

De bodyscan is een mindfulness oefening die je je uit je hoofd brengt en in je lichaam. 

Wij leven vaak erg vanuit ons hoofd waardoor we minder contact hebben met ons lichaam. De bodyscan helpt om je lichaam weer meer te voelen. Het doel is om aandacht te hebben voor je lichaam en te voelen wat en waar je iets in je lichaam ervaart. Op den duur zal je merken dat je gevoeliger wordt en dingen in je lichaam opmerkt waar je je eerder niet bewust van was.


Adem en lichaam meditatie

De aandacht richten op de ademhaling is een belangrijke mindfulness oefening. 

We maken kennis met de ademhaling als focus van onze aandacht. We hoeven onze ademhaling hiervoor niet aan te passen, maar alleen stil te staan bij de ervaring van onze ademhaling in ons lichaam. De ademhaling is er altijd, alleen hebben we er maar zelden aandacht voor. Door te oefenen worden we ons meer bewust van hoe onze ademhaling voelt.

Ademruimte-meditatie

Deze mindfulness oefening kan je een paar keer per dag doen! Raak eraan gewend; het brengt je naar het hier en nu.

De ademruimte is een korte meditatie oefening in drie stappen die je helpt om uit de automatische piloot te stappen en je opnieuw te verbinden met het huidige moment.

Je gebruikt de ademhaling in deze oefeningen als ANKER. 

In de ademruimte coping staan we stil bij een lastige situatie. Deze meditatie helpt je om tijdens een stressvolle gebeurtenis te verbinden met het moment. Het is geen trucje om de stress "weg te mediteren", maar het kan er wel bij helpen om niet in een automatische stressreactie terecht te komen.

Zitmeditatie

Ook wel de moeder van de mindfulness meditatieoefeningen. De zitmeditatie is een mindfulness oefening waarbij je in een zittende houding mediteert.

Mindful bewegen

Yoga oefeningen voor thuis

Yoga is een is ook een vorm van mindfulness-oefening. Een groter bewustzijn van het bewegen van het lichaam zorgt ervoor dat je je vaker en meer bewust bent van de mogelijkheden van je lichaam.
Mindful bewegen helpt je in je onderzoek en bewustwording van hoe je omgaat met ongemak en hoe je reageert op grenzen van je lichaam. De oefeningen van het mindful bewegen zorgen ervoor dat je je grenzen beter leert voelen en respecteren.

Door deze yoga oefeningen regelmatig te doen, help je jezelf je lichaam soepeler en sterker te maken. Je bevordert met deze oefeningen je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Volg zo goed als je kunt de instructies op en forceer niets. Blijf binnen je eigen grenzen. Bij het proces van een dieper gewaarzijn en gevoel van sensitiviteit te ontwikkelen, werken we vaak op de grens van wat we kunnen doen. Het is belangrijk om deze grenzen te leren kennen en er lang genoeg te verblijven om ze te ervaren. En het is even belangrijk om er niet overheen te gaan. We gaan deze grenzen verkennen en accepteren.

42 minuten liggende yoga minfulness oefening voor thuis

45 minuten mindful bewegen oefening voor thuis

Yoga als mindfulness oefening

Yoga is een prachtige manier om mindfulness te oefenen. In het hier en nu voelen wat er is en wat je lichaam je te zeggen heeft. Ga naar de plaatselijke yogaschool en experimenteer met de verschillende soorten yoga. Je kunt ook online yoga lessen volgen en thuis oefeningen doen. Het belangrijkste is dat je in contact komt en blijft met je lichaam. Je lichaam is je huis. En door in contact te zijn tijdens de yoga oefeningen, leer je je lichaam steeds beter kennen. Je leert wat er gebeurt als je rekt en waar jouw rek zit. Je leert dat ademhaling een rol speelt en dat een goede ademhaling essentieel is voor een bewust leven. Je ademt immers altijd!

Mindful wandelen

Je kan regelmatig de meditatie doen zoals we deze in de training hebben gedaan. Je kan ook in je dagelijkse leven als je je van de ene plek naar de andere begeeft, je aandacht naar je voeten en je wandelpatroon brengen. Het helpt daarbij als je iets langzamer of juist iets sneller wandelt dan je normaal gewend bent (ook dit haalt je uit je automatische piloot).